Ψεύτικοι ισχυρισμοί για θεραπεία αυτισμού

Πάνω απ’ όλα είναι σημαντικό να ξέρουμε ένα πράγμα: Στον αυτισμό δεν υπάρχει ίαση. Γι’ αυτό, θεραπείες και προϊόντα που ισχυρίζονται ότι «θεραπεύουν» τον αυτισμό δεν έχουν το αποτέλεσμα που υπόσχονται. Το ίδιο ισχύει για πολλά προϊόντα που ισχυρίζονται ότι είναι κατάλληλα για την αντιμετώπιση του αυτισμού. Μερικά εγκυμονούν και σημαντικούς κινδύνους για την υγεία.
Η Διοίκηση Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) παίζει ένα σπουδαίο ρόλο στο να προειδοποιεί αυτές τις εταιρείες να μη διαφημίζουν ψεύτικους και απατηλούς ισχυρισμούς.

Ο Αυτισμός
Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων (CDC), περίπου ένα στα 68 παιδιά στις ΗΠΑ εντοπίζονται με διαταραχές του φάσματος του αυτισμού (ΔΑΦ). Οι ΔΑΦ επισυμβαίνουν σε όλες τις φυλετικές, εθνοτικές και κοινωνικο-οικονομικές ομάδες, και είναι σχεδόν πέντε φορές συχνότερες στα αγόρια (1 στα 54) απότι στα κορίτσια (1 στα 252).
Τα Εθνικά Ιδρύματα Υγείας (NIH) περιγράφουν τα αυτιστικά παιδιά ως έχοντα δυσκολίες με την κοινωνική αλληλεπίδραση, προβλήματα με τη λεκτική και εξωλεκτική επικοινωνία, επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές και εμμονικά, στενά ενδιαφέροντα. αυτές οι συμπεριφορές ποικίλλουν ως προς τις συνέπειές τους, από ήπιες έως επιφέρουσες αναπηρία.
«Ο αυτισμός έχει μεγάλη ποικιλία σε συμπτώματα και σοβαρότητα», λέει η Έιμι Τέιλορ, M.D., M.H.S., παιδίατρος τής FDA. Η ίδια προσθέτει ότι «οι υπάρχουσες θεραπείες και παρεμβάσεις για τον αυτισμό είναι σχεδιασμένες να αντιμετωπίζουν συγκεκριμένα συμπτώματα κι έτσι να επιφέρουν βελτιώσεις».
Επιπλέον, η FDA έχει εγκρίνει φάρμακα που βοηθούν ορισμένα άτομα να αντιμετωπίσουν κάποια συμπτώματα των ΔΑΦ. Για παράδειγμα, η FDA έχει εγκρίνει τη χρήση αντιψυχωσικών φαρμάκων, όπως η ρισπεριδόνη και η αριπιπραζόλη, για τη θεραπεία παιδιών από 5-6 ετών που έχουν σοβαρές εκρήξεις συμπεριφοράς ή επιθετικότητα και αυτοτραυματικές συμπεριφορές. Πριν να χρησιμοποιήσει κανείς θεραπείες συμπεριφοράς ή φάρμακα (συνταγογραφούμενα ή πωλούμενα ελεύθερα), πρέπει να συμβουλεύεται τον γιατρό του.
Η Εταιρεία για την Επιστημονική Θεραπεία του Αυτισμού (ASAT), μια μη κερδοσκοπική οργάνωση γονέων και ειδικών, που έχει σαν στόχο την βελτίωση της εκπαίδευσης, της αντιμετώπισης και της φροντίδας ατόμων με αυτισμό, λέει ότι από τον καιρό της ανακάλυψης του αυτισμού έχουν υπάρξει πάρα πολλές αποτυχημένες θεραπείες του συρμού.
 
Η FDA θα πατάξει τους ψεύτικους ισχυρισμούς
Σύμφωνα με τον Γκάρι Κούντι, R.Ph., εθνικό συντονιστή για τις απάτες υγείας στην FDA, η υπηρεσία μας έχει προειδοποιήσει εταιρείες ότι θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα αν συνεχίσουν να κάνουν ψεύτικες ή απατηλές δηλώσεις για προϊόντα και θεραπείες που υποτίθεται ότι αντιμετωπίζουν ή και θεραπεύουν τον αυτισμό. Μερικές από τις αποκαλούμενες θεραπείες εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία και σε αυτές περιλαμβάνονται:
 
• «Θεραπείες απομετάλλωσης». Πρόκειται για προϊόντα που λένε πως καθαρίζουν το σώμα από τοξικά χημικά και βαρέα μέταλλα δεσμεύοντάς τα και «απομακρύνοντάς» τα από την κυκλοφορία. Υπάρχουν σε κάμποσες μορφές, όπως σπρέι, υπόθετα, κάψουλες, σταγόνες και λουτρά πηλού. Όσα σκευάσματα απομετάλλωσης έχουν εγκριθεί από την FDA, έχουν εγκριθεί για πολύ συγκεκριμένες χρήσεις, όπως η αντιμετώπιση της δηλητηρίασης από μόλυβδο και της υπερφόρτωσης με σίδηρο, και διατίθενται μόνο με ιατρική συνταγή. Τα συνταγογραφούμενα προϊόντα θεραπείας απομετάλλωσης, που έχει εγκρίνει η FDA, πρέπει να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά με ευθύνη του γιατρού. Η απομάκρυνση σημαντικών μετάλλων, τα οποία έχει ανάγκη το σώμα, μπορεί να επιφέρει σοβαρά και θανατηφόρα αποτελέσματα.
• Θεραπεία υπερβαρικού οξυγόνουΠρόκειται για την εισπνοή οξυγόνου μέσα σε θάλαμο συμπίεσης, και έχει εγκριθεί από την FDA για συγκεκριμένους ιατρικούς σκοπούς, όπως η θεραπεία της νόσου αποσυμπίεσης, που συμβαίνει σε δύτες. Δεν έχει εγκριθεί για τον αυτισμό ή άλλες καταστάσεις υγείας.
• Miracle Mineral Solution. Γνωστό σαν Θαυματουργό Μεταλλικό Διάλυμα ή Θαυματουργό Μεταλλικό Συμπλήρωμα ή MMS, αυτό το χημικό προϊόν γίνεται ισχυρό λευκαντικό μόλις αναμιχθεί σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Η FDA έχει παραλάβει αναφορές καταναλωτών, που λένε ότι υπέφεραν από ναυτία, σοβαρούς εμέτους και υπόταση με κίνδυνο να πεθάνουν, αφού ήπιαν το μίγμα MMS και χυμού εσπεριδοειδών.
• Αποτοξινωτικά λουτρά αργίλουΑυτά τα προϊόντα προστίθενται στο νερό της μπανιέρας και υπόσχονται να ‘τραβήξουν’ χημικές τοξίνες, ρύπους και βαρέα μέταλλα από το σώμα, με αποτέλεσμα τάχα μια «δραματική βελτίωση» των συμπτωμάτων του αυτισμού.
• Κεφίρ καρύδας και άλλα προβιοτικάΑυτά τα προϊόντα στην αγορά λένε πως αντιμετωπίζουν τον αυτισμό και νοσήματα του γαστρεντερικού, τα οποία έχουν σχέση με τον αυτισμό. Δεν έχουν ενδείξεις ασφάλειας ή δράσης για τις χρήσεις που διαφημίζουν.
 
Ο κ. Κούντι προτείνει μερικές γρήγορες συμβουλές για να μπορείτε να εντοπίζετε τέτοιες ψεύτικες και απατηλές υποσχέσεις.
• Να είστε καχύποπτοι με προϊόντα που λένε ότι θεραπεύουν πολλές ασθένειες.
• Σε καμία περίπτωση οι μαρτυρίες καταναλωτών δεν έχουν την αξία επιστημονικών αποδείξεων.
• Είναι λίγες οι ασθένειες που θεραπεύονται γρήγορα, γι’ αυτό να είστε καχύποπτοι με κάθε θεραπεία που υπόσχεται «γρήγορη ανάρρωση».
• Οι αποκαλούμενες «θαυματουργές θεραπείες», που ισχυρίζονται ότι αποτελούν επιστημονικό επίτευγμα ή έχουν μυστική συνταγή, συχνά είναι απάτες.
 
Και για επίλογο – αν μάθετε για μια σχετικά άγνωστη θεραπεία ή μια μη αποδεδειγμένη θεραπεία, μιλήστε με το γιατρό σας προτού αγοράσετε ή χρησιμοποιήσετε τέτοια προϊόντα.

Find this and other Consumer Updates at:http://www.fda.gov/ForConsumers/ConsumerUpdates