Image

Πρόγραμμα Συμπεριφοράς

Στόχος του Προγράμματος Συμπεριφοράς ABA είναι να μπορεί η οικογένεια μακροπρόθεσμα να συμβιώνει με το παιδί/έφηβο/νεαρό μέλος της, με λιγότερο άγχος και μεγαλύτερη ανεξαρτησία. Αυτό συνήθως επιτυγχάνεται μόνο μέσα από παρέμβαση με ένα Θετικό Πρόγραμμα Συμπεριφοράς ABA στο Σπίτι και σε πιο σπάνιες περιπτώσεις μέσα από ένα πρόγραμμα ABA σε ένα Κέντρο.

Πρόγραμμα στο Σπίτι: Γιατί;
Επειδή οι προβληματικές συμπεριφορές θίγουν πρώτα απ’ όλα την οικογένεια, ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος παρέμβασης είναι η οργάνωση ενός συμπεριφοριστικού Προγράμματος ΑΒΑ στο Σπίτι (home-based PBSP). Όσο μάλιστα μεγαλώνει το παιδί ή ο έφηβος και η οικογένεια βιώνει δυσκολίες συμβίωσης μαζί του, τόσο αυξάνεται η αναγκαιότητα ενός τέτοιου προγράμματος. Δουλεύουμε στο άμεσο και φυσικό περιβάλλον του παιδιού, βελτιώνουμε την επικοινωνία και την κατανόηση, μειώνοντας έτσι τις ανεπιθύμητες συμπεριφορές. Δίνουμε έμφαση στις δεξιότητες αυτοεξυπηρέτησης μέσα στο σπίτι και στις δεξιότητες εξόδου στην κοινότητα, καθώς και στο χτίσιμο ενός καθημερινού προγράμματος δραστηριοτήτων. Κι όλα αυτά μέσα από επιστημονικά τεκμηριωμένες τεχνικές ABA.

Πρόγραμμα στο Κέντρο: Γιατί;
Στο «Μονορόδι» λειτουργούν Τμήματα συμπεριφοριστικής εκπαίδευσης ΑΒΑ μέσα στο Κέντρο σαν ένας από τους τρόπους θεραπευτικής παρέμβασης. Όποτε συνυπάρχουν σημαντικά προβλήματα συμπεριφοράς, ένα ομαδικό πρόγραμμα μπορεί να μην επαρκεί. Όταν υπάρχει η ανάγκη να βοηθηθεί επιπλέον το παιδί ή ο έφηβος για να αντεπεξέλθει στους στόχους μας, σχεδιάζεται ένα επιπλέον ατομικό πρόγραμμα συμπεριφοράς ΑΒΑ (center-based PBSP) μετά από αξιολόγηση μέσω τεχνικών της πειραματικής εφαρμοσμένης ανάλυσης συμπεριφοράς (Functional Analysis).

Ένα Πρόγραμμα Συμπεριφοράς περιλαμβάνει:
- Λειτουργική αξιολόγηση συμπεριφοράς (FBA) ή Λειτουργική ανάλυση (FA), όποτε χρειάζεται
- Εξατομικευμένο πλάνο συμπεριφοράς (PBSP) βάσει δεδομένων
- Παράλληλη εκπαίδευση γονέων και θεραπευτών μέσα στο πρόγραμμα σε τεχνικές διαχείρισης συμπεριφοράς, ή και εκπαίδευση για την συμμετοχή τους στην αξιολόγηση (προαιρετικά)
- Συνεχής ανάλυση και εποπτεία για να εξελίσσεται σωστά το πρόγραμμα, σε συνεννόηση με την οικογένεια και ανάλογα με τις ανάγκες
- Φαρμακευτική υποστήριξη όποτε χρειαστεί (bio-medical intervention)