Image

Η εκπαίδευση Γονέων στόχο έχει να παρέχει σε επίπεδο συμβουλευτικής και εκπαίδευσης, γνώση για τις νέες τεχνικές και πρακτικές  διαδικασίες που αφορούν την εκπαίδευση των παιδιών σε φυσικές συνθήκες και θα βοηθήσει γονείς και παιδιά να έχουν μια πιο αρμονική συμβίωση, καθιστώντας ευκολότερη τη διαδικασία μάθησης των νέων με Asperger/ΔΕΠΥ.

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η επιλογή των παρεμβάσεων και του σχολικού πλαισίου  αλλά και η κοινωνική και επαγγελματική αποκατάσταση του παιδιού εξαρτώνται κατά ένα μεγάλο μέρος από την οικογένεια, καθώς το παιδί παραμένει κάτω από την άμεση επίδραση  και φροντίδα της οικογένειας για πολύ χρόνο. Έτσι, η οικογένεια γίνεται σημαντικός παράγοντας κοινωνικοποίησης σε όλα τα κρίσιμα στάδια της ανάπτυξής του. Η συνεργασία ειδικών κέντρων, σχολείου  και οικογένειας πρέπει να αρχίζει όσο το δυνατόν νωρίτερα, από τη προσχολική ηλικία και να συνεχίζεται σε όλα τα διαδοχικά στάδια της ανάπτυξης του παιδιού ως την τελική επαγγελματική και κοινωνική του αποκατάσταση. Η οικογένεια μπορεί να συμβάλλει στην εκπαίδευση των παιδιών με Asperger/ΔΕΠΥ μέσα από πολλαπλούς ρόλους (επιβεβαιωτικός, συμπληρωματικός, ενισχυτικός).

Η εκπαίδευση γονέων θα γίνει με τη μέθοδο Συμπεριφορικής Εκπαίδευσης Δεξιοτήτων (Behavior Skills Training), την οποία υποστηρίζει, ως πλέον αποτελεσματική, η σύγχρονη διεθνής βιβλιογραφία και η οποία περιλαμβάνει τα εξής βήματα:

  1. Την παρουσίαση του τομέα παρέμβασης και προφορικές και γραπτές οδηγίες (instructions)
  2. Την παρουσίαση από ειδικό θεραπευτή της συγκεκριμένης τεχνικής, προκειμένου το παιδί να εμφανίσει τη συμπεριφορά-στόχο (modelling)
  3. Το παιχνίδι ρόλων, όπου ο γονέας καλείται να επαναλάβει την συμπεριφορά που παρουσίασε ο θεραπευτής στο προηγούμενο βήμα (role play)
  4. Την εφαρμογή της τεχνικής απ’ ευθείας από τον γονέα στο παιδί
  5. Την ανατροφοδότηση από τον θεραπευτή προς το γονέα για την εφαρμογή της τεχνικής